سالهاست که دانشمندان در تلاش برای رمزگشایی از روند پیری و یافتن راهی برای جوان ماندن هستند. اگرچه پیشتر تصور میشد التهاب مزمن (که با واژهی «inflammaging» شناخته میشود) نقش اساسی در تسریع فرآیند پیری دارد، اما تحقیقات جدید نشان میدهد که عوامل محیطی، رژیم غذایی و سبک زندگی تأثیرگذارترین عناصر در روند پیری هستند.
در مطالعهای که در ژورنال معتبر Nature Aging منتشر شده، پژوهشگران دریافتند که تأثیر التهاب در پیری، برخلاف تصور عمومی، در میان جوامع مختلف کاملاً متفاوت است. آنها با بررسی نمونههای خونی بیش از ۲۸۰۰ فرد بزرگسال در رده سنی ۱۸ تا ۹۵ سال از چهار گروه جمعیتی در بولیوی، مالزی، ایتالیا و سنگاپور به این نتیجه رسیدند که جمعیتهای غیرصنعتی برخلاف ساکنان شهرهای توسعهیافته، با افزایش سن دچار افزایش سطح التهاب نمیشوند.
سبک زندگی مهمتر از التهاب
این یافتهها نشان میدهد که رژیم غذایی سنتی، فعالیت بدنی بالا، و محیط کمآلودهتر در جوامع غیرصنعتی نقش مهمی در کنترل التهاب و کاهش سرعت پیری ایفا میکنند. برخلاف این جوامع، در شهرهای مدرن سبک زندگی کمتحرک، مصرف بالای غذاهای فرآوریشده و آلودگی هوا، از عوامل اصلی تسریعکنندهی پیری محسوب میشوند.
نظر کارشناسان
به گفته دکتر آلن کوهن، دانشیار دانشگاه کلمبیا و از نویسندگان این تحقیق:
«یافتههای ما نشان میدهند که التهاب سلولی و روند پیری، موضوعاتی بسیار پیچیدهتر از آن چیزی هستند که پیشتر تصور میشد. عوامل سبک زندگی و محیط، از مهمترین متغیرها در پیری هستند.»