داروی ضدچاقی تیرزپاتاید (tirzepatide)، که با نامهای تجاری Mounjaro برای بیماران دیابتی و Zepbound برای اهداف کاهش وزن عرضه میشود، رشد سرطان پستان مرتبط با چاقی را در مدل موشی کاهش داده است؛ طبق مطالعهای که در گردهمایی سالانه انجمن غدد درونریز ENDO ۲۰۲۵ در سانفرانسیسکو ارائه شد.
آماندا کوکینسکاس (Amanda Kucinskas)، دانشجوی دکترای دانشگاه میشیگان در آن آربور، میگوید:
> «چاقی یک عامل خطر مهم برای سرطان پستان است و اگرچه این دادهها اولیه هستند، مطالعات ما روی موشها نشان میدهد که این داروهای ضدچاقی جدید شاید راهی برای کاهش خطر یا بهبود نتیجه سرطان پستان در افراد چاق باشد.»
پژوهشهای پیشین نشان دادهاند که چاقی با نتایج بدتر در بیماران سرطان پستان همراه است و کاهش وزن میتواند این نتایج را بهتر کند؛ هرچند در روشهای قدیمی کاهش وزن چالشهایی وجود دارد.
کوکینسکاس و همکارانش تأثیر تیرزپاتاید را بررسی کردند؛ دارویی که هدف آن گیرندههای GLP‑1 و GIP است. پژوهش با این هدف انجام شد که ببینند آیا تیرزپاتاید رشد تومورهای سرطان پستان مرتبط با چاقی را کاهش میدهد یا خیر.
در این مطالعه موشی، ۱۶ موش نوع C57BL/6 به مدت ۹ هفته تحت رژیم غذایی با ۴۰٪ چربی قرار گرفتند و در محیط گرم نگهداری شدند تا چاق شوند. سپس در سن ۳۲ هفته، بهصورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: یک گروه تزریق تیرزپاتاید و گروه دیگر دارونما، بهمدت ۱۶ هفته هر دو روز یکبار. حجم تومورها نیز هر هفته دوبار اندازهگیری شد.
نتایج نشان داد که این دارو باعث کاهش تقریباً ۲۰٪ در وزن بدن و چربی بدن موشها شد؛ کاهش مشابه چربی که در زنان مصرفکننده این دارو مشاهده شده است. عمدهی کاهش وزن مربوط به از دست رفتن چربی بود و وزن ذخیرههای چربی بدن نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود.
تیرزپاتاید همچنین حجم تومورها را در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد. در پایان مطالعه مشخص شد که حجم تومورها با وزن بدن، توده کل چربی بدن و چربی انباشته در کبد، همبستگی معنیداری دارد.
کوکینسکاس اضافه میکند:
> «اگرچه این نتایج بسیار اولیه هستند، اما نشان میدهند که این داروی ضدچاقی جدید ممکن است تأثیر مثبتی بر نتایج سرطان پستان داشته باشد.»
هماکنون پژوهشهای جاری با همکاری آزمایشگاه دکتر استیو هرستینگ (Steve Hursting) از دانشگاه کارولینای شمالی در چپلهیل، در حال بررسی هستند تا اثرات کاهش وزن را از اثرات خاص تومورها جدا کنند.